Tüm
bunların doğru olup olmadığı bilinmez ama bilinen bir gerçek şudur ki ;
Amerikalılar Hamburger yemeğine kendi kültürel öğesi olarak sahip çıkmış ve
günümüzde hala Hamburger sektörünü devam ettirerek büyük kitlelere ulaşmayı
başarmıştır. Hamburger üzerindeki en büyük gelişmeyi ise “Mc Donalds” firması
sağlamıştır. Öyle ki yaptığı gelişme bir devrim niteliğine sayılmaktadır;
Hamburger’i seri imalata geçirip fabrikalarda sadece bu gıda için kullanılan
özel nitelikte makineler kullanmaya başlamıştır. Bugünki verilere göre sadece
Amerika’da günlük 27 milyon Hamburger satışı yapıldığı belirtiliyor. Yine aynı
verilere göre günümüzde 20 milyon büyükbaş hayvan sadece Hamburger yapımında
kullanılmak üzere kesiliyor. Hamburger satan restoran zincirlerinin ciroları
milyon dolarları geçmiş bulunmaktadır. Bu kadar fazla ve hızlı talep olması
Hamburger için yeni alternatifler ve çeşitler çıkmasına yol açmıştır. Buna
örnek olarak günümüzde çokça bilinen Hamburger çeşitleri şu şekildedir:
“Cheeseburger, Guido Burger, Christmas Burger, Stallion Burger, BBQ Burger.”
bunlara alternatif olarakta değişen dünya düzeni ve günümüzde vejeteryan yemek
taleplerinin artması ile birlikte Hamburger de buna ayak uydurmaya başlamıştır;
“Vejeteryan Burger, Vegan Burger” tarzında yeni alternatifler ürünler doğurmuştur.
Bu burgerlerin içinde et yerine bulgur, bakliyat ve sebze gibi ürünler harmanlanırken,
ekmeğin yapımında ise tamamen hayvansal gıda olmaksızın özel olarak hazırlanmış
ekmekler kullanılmaktadır. Söz konusu talep arz olunca göründüğü gibi en kritik
taşlar bile yer değiştirmeye müsait bir hale gelebilmektedir.
Hamburger sağlık bakımından pek tavsiye edilmeyen bir yiyecektir. Bunun başlıca sebeplerinden biri günümüzde seri üretimi yapılmasından kaynaklı olarak Hamburgerin içerisindeki etlerin ve garnitürlerin hızlı pişirilebilir hale getirilmesi, yüksek ısı ve yoğun yağda pişiriliyor olması ve daha çok iki ekmek dilimi arasında servis ediliyor olmasından kaynaklıdır. Yağ oranı çok yüksek olduğundan dolayı obeziteye sebep olmaktadır. Bu sebepten dolayı son yıllarda Hamburger tarzı fastfood yiyecekler çoğu ülkelerde sınırlandırılmaya doğru yol almıştır. “DSÖ tarafından Asya, Afrika ve Avrupa’nın 6 ayrı bölgesinde yapılan ve 12 yıl süren MONICA (Kardiyovasküler Hastalıkta Belirleyicilerin ve Eğilimlerin Çokuluslu İzlenmesi) çalışmasında obezite prevalansında 10 yılda %10-30 arasında bir artış olduğu bildirilmiştir.” Şunu unutmamalıyız ki; sağlık her şeyden ön planda gelmektedir. Anlık zevkler için değerli sağlığımız tehlikeye atılmamalıdır. Sağlıcakla kalınız...
KAYNAKÇA
Yetkin,İ. Erdoğan,M. Bayraktar,M. Çakır,N. Güven,S. Kaya,A. Yıldız,B. Sunay,D. Kocadağ,S. Gökçe,Y. Subaşı,A. (2013). Birinci Basamak Hekimler İçin Obezite ile Mücadele El Kitabı. Ankara. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. Yayın No : 904.
Güner,M. (2014). Dünyanın
En İyi 10 Hamburgeri - Mynet trend. Erişim Tarihi: 03/12/2020.
Fast food - Vikipedi
(wikipedia.org). Erişim Tarihi: 03/12/2020.
Asan,C. (2019). Hamburger
Nereden Geldi ? - Mutfak Magazin. Erişim Tarihi: 03/12/2020.
Hamburger Nedir?
Hamburgerin Tarihi (Foodelphi.com). Erişim Tarihi: 03/12/2020.
Harika
YanıtlaSilTeşekkürler.
Silçok iyi
YanıtlaSilÇok güzel olmuş 😊
YanıtlaSilTeşekkürler.
SilBaşarılı
YanıtlaSilTeşekkürler.
Sil