PİZZA TARİHİ

Günümüzün vazgeçilmez yemek tatlarından biri olan Pizza Tarihinin nereden geldiğini biliyor muyuz? Benim gibi böyle şeylerin tarihini merak edenler var ise bir göz atalım.



“Pizza” kelimesi Latince’de öğütmek veya ezmek anlamına gelen “Pinsere” fiilinden gelmektedir. Pizza üne kavuşmasından önce Italya’da fakir kesimin yoksulluktan tükettiği bir aperatif yemek olarak bilinmektedir. Pita ekmeğinin üzerine mozarella peyniri ve domatesin konulması ile birlikte fırında pişirilerek tüketilen az masraflı bir yemek olarak bilinip yüzyıllarca Italyan halkı tarafından tüketildiği bilinmektedir. Gelelim pizzanın nasıl meşhur olduğuna: 1889 yılında Kraliçe Margheritta’nın önüne yemek olarak sunulur. Pizzanın üstünde mozarella peyniri, domates ve fesleğen vardır. Bu renkler Italyan bayrağındaki 3 rengi temsil eder (Yeşil - Beyaz - Kırmızı). Kraliçenin bugüne kadar tatmadığı bir tat olmasına karşın çok beğenilir ve aşçı Esposito’ya bir teşekkür mektubu gönderir (Bu mektup günümüzde “Pizzeria Brandi” adlı pizza dükkanının camında hala sergilenmektedir.). Kraliçe tarafından beğenilen ve teşekküre layık görülen Pizza bu sayede zengin kesimin de sofralarına  girmeye başlamıştır. Esposito’nun “Pietro” isimli pizza fırını, İtalya Kralı 1. Umberto’nun sarayı Palazzo di Capodimente ile komşu olduğu bilinmektedir. Kral ve kraliçe sarayda bulundukları sırada onları mutlu etmek ve hünerlerini göstermek isteyen saray aşçıları, kendilerini kanıtlamak isterler. Kraliçe pizza istediğini söyleyince aşçılar şaşırır ve afallar. Yoksul yiyeceği olarak bilinen pizzanın nasıl yapıldığı normal olarak kraliyet aşçıları tarafından bilinmemektedir. Pizzanın hızlıca yapılıp sunulabilmesi için derhal Esposito’ya sipariş verilir. Mozarella peyniri, domates ve fesleğen ile yaptığı pizzayı kraliçeye sunmuş olan Esposito, kraliçe pizzanın ismini sorduğu vakit ise heyecanlanarak ne söylemesi gerektiğini unutur ve telaş ile kraliçenin adını telaffuz eder. Pizzaya bayılan Kraliçe Margheritta, Esposito’ya yazdığı mektubun içinde pizzadan “Pizza Margherita” şeklinde bahseder. 1800’lü yılların sonunda ise Amerika’ya göç etmekte olan Italyanlar, Amerika’da geldikleri yerdeki yemek kültürlerini ve âdetlerini devam ettirirler. Zaman geçtikçe Pizzanın malzemelerinde yapılan değişimler hem tür olarak hem de çeşit olarak ortaya farklılıklar çıkartır. Amerika da Pizzada yapılan çeşitlilikler ile birlikte kendine bir kitle oluşturur ve Pizza zamanla halk genelinde sevilmeye başlar. Ardından çeşitli girişimciler de Pizza’ya yaptığı yatırımlar ile birlikte büyük çapta tanıtımlar yapılır, bu sayede Pizza bütün dünyada şu an olduğu ününe doğru ilerler. Bu hikâyelerin gerçeklik düzeyi pek bilinmez ama çoğu kaynakta bu veya buna benzer bir başka şekilde geçer. Şimdiden bu yazıları okuyup kendine pizza yapacaklara afiyet olsun. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın...

Yorumlar